Monday, June 27, 2016

Alaptarea si inamicii

De ce oare tot dau eu share la atatea materiale despre alaptare?
Nu putine au fost vocile care m-au criticat pe tema asta. Am ramas uluita de faptul ca femei, cu copii sau fara, au o parere foarte proasta despre cei ce promoveaza alaptarea "agresiv". Agresivitatea asta consta intr-o ploaie continua de articole si imagini despre alaptare.
Pai dragele mele, eu fac ce cred eu ca e bine sa fac pentru a promova ceva ce Dumnezeu, Mama Natura sau cine vreti voi sa credeti, ne-a dat ca abilitate. Nu e o schema revolutionara, o poveste cu zane sau o mega afacere de miliarde a unor magnati. Nu. E doar alaptat.
Simplu si la subiect: eu nu blamez pe nici o mama care dintr-un motiv sau altul nu a alaptat sau a renuntat la alaptat inainte de cei 2 ani recomandati de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Ceea ce fac eu aici, pe blogul meu si pe pagina mea de Facebook este sa promovez si cu timpul sa ajung sa sustin activ, alaptatul si femeile care isi alapteaza copilul.
Nici o secunda nu consider ca o mama care e renuntat la alaptat nu isi iubeste copilul si consider ca fiecare isi face propriile alegeri constiente.
Eu am ales sa alaptez. Eu am ales sa ma mobilizez si sa imi pun toata vointa in a alapta. Cine spune ca a alapta e usor, ori nu stie despre ce vorbeste ori a avut un noroc extraordinar sa nu aiba dureri de acomodare la inceput si altele. Cand ajunsesem la 8 luni de sarcina si incheiasem cursul de Scoala Parintilor, mi-am dorit 2 lucruri: sa nasc natural si sa alaptez cat de mult. Prima dorinta nu a iesit cum am vrut initial, dar nu am facut din asta o tragedie si m-am repliat urgent pe dorinta 2 care avea sa aiba un impact mult mai indelungat asupra copilului. Mi-am dorit tare mult sa il alaptez si sa evit sa ii dau lapte praf. De ce? De ce sa nu ii dai lapte praf cand e asa comod sa mergi la magazin sa il cumperi, il prepari copilului si gata. Nu te dor sfarcurile de iti vine sa plangi, nu e lipit toata ziua numai de tine ca laptele il poate da oricine, doarme mai mult in unele cazuri... Suna ideal.
Eu gandesc asa:
Ce este laptele formula?
Laptele formula este lapte de vaca in care sunt adaugate vitamine si minerale.
Cine a facut acest produs?
Niste oameni in laborator si apoi a fost reprodus la scara industriala.
Unde se gaseste?
De cumparat la aproape orice magazin alimentar si in farmacii.

Ok. Deci se gaseste usor, este dovedit ca bebelusii cresc si cu acest fel de lapte, este testat si i se face reclama la toate posturile TV, in farmacii si raion de copii.

Ce este laptele de mama?
Lapte produs de corpul mamei, adaptat bebelusului si produs la discretie.
Unde se gaseste?
In sanii mamei creat si fabricat pentru nevoile copilului.
Ce ofera laptele matern?
Nutrientii necesari dezvoltarii copilului, anticorpi la bolile copilului dar si ale mamei.
Cat timp se produce acest lapte?
Pana cand copilul se autointarca sau nu mai vrea sa suga.

Concluziile:
Campaniile de marketing ale laptelui formula sunt atat de agresive incat nici nu le mai blamam in ziua de azi si consideram mai normal sa dam unui bebelus lapte facut intr-o fabrica.

Parerile si opiniile celor care considera ca o postare despre alaptare sau normalizarea alaptarii in public sunt ofensive nu sunt deloc binevenite asupra unei mame care se lupta sa faca ce considera ea ca e mai bine pentru puiul ei.

Alaptatul este normalitatea.

Formula de lapte este o alternativa care ar trebui oferita doar de catre medici specialisti in cazuri extrem de rare

No comments:

Post a Comment