Friday, September 4, 2015

Bebe rasfatat

Nici nu cred ca e corect sa spui cuvantul "bebe" alaturi de cuvantul "rasfatat". De ce? Foarte simplu: bebelusii sunt puiuti care nu stiu sa comunice altfel decat prin planset la inceput. Un copil incepe sa vorbeasca cat de cat coerent dupa 2 ani....deci cand nu mai e bebe. Ce inseamna rasfatat? Din ce am observat, inseamna ca nu isi asculta parintii si nu e civilizat. Bebe nu are cum sa isi asculte parintii ca nu are concepte gata inoculate si abia incepe sa isi cunoasca lumea inconjuratoare deci nu are cum sa fie civilizat.

Inca o aberatie a vremurilor cenusii: " Nu il tine prea aproape de tine pe bebe, ca o sa fie un inadaptat". Adica alapteaza-l, dar numai pana la 3-4 luni ca dupa aceea nu mai e bun laptele, pune-l in camera lui, ca dupa aceea nu o sa mai vrea sa doarma singur, nu fa asa fa altfel ca asa au crescut generatii...Adica, nu ii raspunde la nevoi ci fa cum vrei tu sa aiba nevoie.

Sa inteleg si eu: am nascut un mic monstrulet care vrea sa ne faca zile fripte cu nevoile lui si noi trebuie sa il punen la respect. Aoleu. Si pozele cu burtica? Si inimioare si parinti indragostiti? Ne prefacem ca iubim si apoi cadem in ignoranta?

Iau si eu dupa logica mea, iubirea inseamna daruire, compasiune, la bine si la greu. Bebe se naste intr-o lume straina, si are ca aliati parintii. Astfel dragii de ei sunt datori sa se ridice la asteptarile celui mic si sa ii ofere un prim exemplu de iubire.

Nevoile, de altfel primare, ale unui bebelus nu sunt mofturi, razgaieli sau bravade, ci de-adevaratelea parintii sunt responsabili sa ii ofere comfortul necesar dezvoltarii fizice si psihice. Pe langa mancare si igiena, nevoia de apropiere, de comfort, de caldura mamei sunt nevoi instinctuale prezente si urgente de potolit.

Iubire se vede si se simte.

No comments:

Post a Comment