Monday, May 18, 2015

Despre sarcina si alaptare

Hmmm...ce zile senine. Mi-a placut mult sa fiu insarcinata. Cam asta ar fi ideea principala.

 De ce e fain sa fii insarcinata? Pentru 1 milion de motive: mandria ca ai putut sa procreezi, bucuria de a visa un destin glorios pentru micul embrion, nerabdarea de a vedea micuta creatura, "fluturii" din stomac pe care ii ai cand incepi sa il simti cum se misca in burta ta, fericirea deschiderii unui nou capitol al vietii, iar toata insiruirea de motive se termina cu un vis ascuns de a naste un sufletel caruia sa ii daruiesti iubirea ta.

In toata perioada sarcinii am citit diverse materiale despre sarcina, pregatire pentru nastere, ingrijirea bebelusului si toate mi-au prins bine. Dar sincer, dupa ce treci prin toata experienta incepi sa cerni toata informatia si sa adaptezi situatiei. M-am concentrat foarte mult pe nastere in sine si pe sarcina, dar uitandu-ma in urma poate ar fi fost mai bine sa citesc mai mult despre alaptare. Sa va spun si de ce. In sarcina esti ghidata de ginecolog, mergi la cursuri de Scoala Parintilor, ai materiale cat incape pe tema asta. Ok, dar asta trece. 9 luni zboara ca gandul si ca vantul. Te trezesti, cum am fost eu(foarte Zen de altfel) ca bebe nu stie sa suga cum trebuie. Pam Pam. La privat ai asistente care se tin de tata ta sa o prinda bine copilasul, mai un doctor neonatolog, dar pe bebe nu il invata nimeni cum sa se prinda bine si sa pape cat ii trebuie. In cazul acesta, prinde bine dupa ce iesi din spital, sa stii ca exista grup de sprijin pe Facebook pentru alaptare, carti de specialitate, doctorul de familie(daca ai noroc) mai poate sa te ajute...si poate ginecologul daca simti ca e ok pe subiect. In rest, cine are noroc se informeaza de specialisti in alaptare, dar care sunt foarte putini deocamdata in zona.

In sarcina copilul isi ia singurel ce are nevoie sa se dezvolte bine, iar cand se naste legatura cu mama sa se pastreaza in primul rand prin alaptare. Nu mai stiu exact cine mi-a zis, ca laptele are gust de lichid amniotic. Va dati seama? Singura legatura cu ce ii era familiar copilului este lapticul mamei. Mi se pare incredibil! Inceputul lumii pentru fiecare bebel e cu gust de mami :) De asta mi s-a parut foarte important sa fac orice sa il alaptez. Si nu a fost usor.

In imaginatia mea, bebe se naste, il pui la san si gata, toata lumea e fericita, big smile for the camera :) Varianta reala a fost putin mai complicata. Dupa 10 ore de travaliu in care bebe nu a vrut sa inainteze pe canalul de nastere, s-a decis cezariana de urgenta. A iesit bebica, suparat pe ce i se intampla ca toti bebelusii, si...la san a stat foarte putin. Dupa ce au trecut anestezicele, m-am ridicat sa merg in salon si l-am primit pe bebe. Flamanzila ar fi vrut el sa pape, dar nu ii venea cum vroia el sau cat vroia el si cat am stat in spital a primit completare. Am fost hotarata sa alaptez exclusiv si pana la urma am reusit.

Asa ca bebica vine, si trebuie sa stim de toate,

No comments:

Post a Comment